Historien om hur en svensk snusdosa hamnade i USA - Släkten Sjöberg

[Föregående sida][Hem][Släktforskning][Historia]

Relaterade länkar: Svenska utvandringen till USA, Militära inskrivningsnummer för värnpliktiga

Innehåll på denna sida: [Snusdosa][Inskriptionen][Tillverkaren av snusdosan Pål Olsson][Familjen Sjöberg][Kyrkböckerna][I USA][I Kanada][Hissmofors][Jämtland][Värmland][Dalarna]

En liten ingraverad dosa i silver

Sonja Thomas i Orlando, Florida, äger en liten dosa av metall. Dosan är möjligen gjord av silver och cirka 7 - 8 cm bred. På dosans lock finns en text ingraverad som lyder: “J. Sjöberg, Hismofors, 1905”. På sidan intill locket finns ytterligare en ingravering “Pål Olsson, Wånga”.
Om dosan är gjord av silver borde det finns hallstämplar på den, exempelvis den svenska kattfoten, tillverkningsår och plats. Några hallstämplar har dock Sonja inte hittat.

I början av 2016 skickade Sonja ett email till en släkting i New York, Peter Johnson, där hon bifogade ett foto av dosan. Peter är en släktforskare med svenska rötter och Sonja undrade om Peter visste vad detta var för dosa och vad den kan ha använts till. Sonja hade även funderingar om ordet "Hismofors", som fanns ingraverat på locket, kunde förklara vad det var för typ av dosa.
Peter är en del av släkten Johansson som utvandrade från Fröslöv i Skåne i början av 1900-talet och som jag i detalj beskrivit på min sida om utvandringen till USA. Se Johanssons, en svensk emigrant familj

 

Snusdosa Till vänster finns ett foto på dosan och dess inskription “J. Sjöberg, Hismofors, 1905”. Intill gångjärnen finns ytterligare en inskription “Pål Olsson, Wånga”.
Bilden visas med tillstånd av Sonja Thomas.

Peter, som är en bekant till mig, skickade fotot av dosan till mig och undrade vad detta kunde vara för typ av dosa. Sonja har ärvt dosan från sin far som i sin tur ärvt den från sin mamma (Sonjas farmor). Däremot vet inte Sonja hur dosan kommit till USA. Dosan som har inskriptionen "J. Sjöberg" så Sonja antar att den har att göra med sin farmor som hette Emma Carlson. Emmas flicknamn var just Sjöberg. Sonjas pappa Willard var det enda barnet till Emma och hennes man Victor Carlson vilket gjorde att han övertog deras tillhörigheter när Emma och Victor gick bort. Sonja fick i sin tur överta sakerna, bl.a snusdosan då hennes pappa gick bort. Någon ytterligare information om dosan har hon dock inte.

Peter Johnson, som är en erfaren släktforskare, fann snart information att Emma Sjöberg (Carlson) var född 1892 i Sverige och immigrerade till USA 1913. Emmas födelseort i Sverige fann det dock inga uppgifter om.

Dosan är en svensk Snusdosa

När jag fick Peters epost med fotot såg jag genast att dosan i fråga var en svensk snusdosa

Snus:

I början av 1800-talet introducerades det våta snuset, läppsnuset, i Sverige som en ersättning för den relativt dyra tuggtobaken. Tobaksodlarna tillverkade först sitt eget snus men snart dök det upp snusfabrikanter som specialiserade sig på att tillverka snus. “Ljunglöfs Ettan” började tillverkas 1822 och är det äldsta snusmärke som fortfarande tillverkas.

Snusdosa:
Förr såldes snus på lösvikt. Därför var det tidigare vanligt att brukarna av snus hade speciella snusdosor där snuset förvarades och dosorna fylldes på av försäljaren på försäljningsstället. En snusdosa är helt enkelt en behållare för snus och var förr vanligen tillverkad av trä, näver, silver, nysilver, horn mm. De var ofta även graverade.

 

Inskriptionen på snusdosan

De finns två namn ingraverad på Sonja Thomas snusdosa. Det ena namnet är den ursprunglige ägaren och det ändra är namnet på tillverkaren av snusdosan.  

Snusdosa, owner Vem var då "J. Sjöberg" vars namn är ingraverad på snusdosans lock och vad är Hismofors?
Hismofors
(stavas numera Hissmofors) är en ort i Rödöns församling, Krokoms kommun, Jämtland.
J. Sjöberg är ägaren till snusdosan och 1905 är ett årtal, antagligen det år han köpte/fick snusdosan. Vem J. Sjöberg var kommer att framgå nedan.

 
Se bilden till vänster.

Tillverkaren av snusdosan, Pål OlssonSnusdosa maker

Det andra namnet på snusdosan är Pål Olsson, Wånga". Det är hans som tillverkat snusdosan.
Pål Olsson var bosatt i
Klastorp, Wånga (Vånga), Östergötland. Han var en tillverkare av snusdosor (dosmakare) och föddes den 13 augusti 1863 i Stjärnorps församling, Östergötland. Hans föräldrar var Olaus Pålsson (f.1838) och Anna Svensdotter (f. 1833).
Pål dog den 31 augusti 1941 i Vånga. Namnet Pål är en version av Paul.
Se inskriptionen på bilden till höger.

Pål Olsson's homestaed, VångaVånga församling ligger väster om Norrköping, mellan sjöarna Roxen och Glan. Norra och västra delarna av församlingen är kuperade skogsområden medan södra delen är jordbrukslandskap.

Ett par veckor efter att jag publicerat denna artikel om snusdosan på min webbsajt blev jag kontaktad av Gunilla Kärrbrand som funnit och läst denna webbsida på internet. Det visade sig att hon är styvdotter till Pål Olssons son Samuel. Gunilla kunde bidra med ytterligare information om Påls karriär som dosmakare.
Pål Olsson tillverkade inte bara snusdosor utan även små pallar med litet ryggstöd av horn och infattningar och ställningar av horn till speglar. Hans favorit material var tydligen horn.

Bilden till höger visar Pål Olsson utanför sitt hus i Wånga och har tillhört Gunillas styvfar Samuel.
Vid gärdsgården i främre delen av bilden står fyra män plus Pål Olsson. Pål står längst till höger på bilden enligt vad Samuel har berättat för Gunilla. Männen ser ut att ha arbetskläder på sig och några har vad som ser ut att vara läderförkläden. Kanske är dessa män anställda till Pål Olsson? Den mindre byggnaden upp till höger var Olssons verkstad. På trappan till bostadshuset står en kvinna.

 

Emma Sjöberg i emigrantdatabasen EmiWeb

Jag började med att söka efter Emma Sjöberg i emigrantdatabasen EmiWeb och hittade en Emma Elisabet Sjöberg född 1892 och som emigrerade till USA 1913. Hon var då 21 år gammal och hennes yrke var enligt databasen arbeterska. År 1913, dvs det år hon emigrerade, bodde hon i Hismofors (Hissmofors) i Rödöns församling i Jämtland. Enligt uppgifterna på EmiWeb emigrerade Emma den 14 mars 1913 och reste ensam .

Dessa uppgifter stämmer med den information som Peter Johnson tagit fram om Emma Sjöberg, dvs född 1892 och emigrerade till USA 1913. Bostadsorten för Emma stämmer även med orten på snusdosans lock, Hismofors, liksom hennes efternamn Sjöberg.
Så, vi kan lugnt anta att denna Emma Sjöberg är Sonja Thomas farmor.

Utflyttningslängden

Jag hittade även Emma Elisabet Sjöberg i Rödöns utflyttningslängd för 1913. I längden finns Emma på post 13, född 1892, arbeterska från Hissmofors. Utflyttningsdatum är den 14 mars 1913 med destination Amerika. Se nedan:

Rödöns församling, utflyttningslängd:
Emma Sjöberg
Ovan, utdrag från Rödöns församlings utflyttningslängd för 1913. Källa: Rödön B:4 (1902-1915) Bild 690 / sid 126 (AID: v115161.b690.s126, NAD: SE/ÖLA/11090).
Post nr 13 är Emmas notering i utflyttningslängden. Andra kolumnen är utflyttningsdatumet, 14 mars 1913. Kolumnen därefter innehåller Emmas namn och yrke, arbeterska. Fjärde kolumnen innehåller Emmas födelseår: 92, dvs 1892. De därpå följande två kolumnerna anger hur många av man- respektive kvinnokön som flyttar. Siffran "1" i den andra av dessa två kolumnerna visar att det är en kvinna som flyttar (men ingen av mankön). Med andra ord emigrerade Emma ensam. Tredje kolumnen från höger visar Emmas bostadsort innan hon emigrerade, Hissmofors. Siffran "45" i näst sista kolumnen är en referens till den sida i Rödöns församlingsbok där Emma finns vid tidpunkten för emigrationen. Sista kolumnen anger destinationen, i detta fall Amerika.

Församlingsboken

I utflyttningslängden ovan finns en referens till Rödöns församlingsbok där Emma Sjöberg kan återfinnas, nämligen sida 45. På denna sida finner vi hela hennes familj.

Emmas far är Jöns Bengtsson Sjöberg, född den 3 augusti 1867 i Ekshärads församling, Värmland. Hans yrke är arbetare enligt församlingsboken men inom parantes anges även montör.
Emmas mor är
Lisa Brita Lorentsdotter, född den 9 juni 1871 i Åre församling, Jämtland.

Familjen bor i Hägra, Hissmofors, Rödöns församling, Krokoms kommun i Jämtland.

Vi kan nu fastslå att det ingraverade namnet på snusdosans lock J. Sjöberg” är Emmas far Jöns Sjöberg. Vid denna tid var det i stort sett bara män som snusade och Jöns är den ende i familjen vars förnamn börjar på "J" . Hismofors i inskriptionen på locket syftar således på den ort där ägaren bodde.

Emma Elisabet Sjöberg är född den 12 december 1892, i Hjerpen (Järpen), Undersåkers församling, Jämtland.

Familjen Sjöberg 1904 – 1933

Föräldrar:

Paret vigdes den 7 december 1890.

Inget har framkommit om att även Emmas föräldrar Jöns och Lisa Britta emigrerade till USA. Båda avled i Sverige, Jöns 1949 och Lisa Brita 1942.

Jöns föräldrar var torparen Bengt Jonsson och Anna Jönsdotter, Ekshärads församling Värmland.
Lisa Britas föräldrar var Lars Olovsson och Brita Fredriksdotter, Åre församling, Jämtland.

Enligt Sveriges Befolkning 1900 var Jöns arbetare på pappersmassefabriken i Hissmofors. I Sveriges Befolkning 1910 är hans yrke noterat som montör på massafabriken.
Pappersmassefabriken eller “Hissmoforsfabriken” som den kallades etablerades 1898 och var en sulfitfabrik. Massafabriken lades ned 1978.

Barn:

 1. Anna Birgitta Kristina, född 14 mars 1891, Undersåkers församling, Jämtland. Emigrerar 5 september 1909.
 2. Emma Elisabet, född 12 december 1892, Undersåkers församling. Emigrerar 14 mars 1913.
 3. Hjalmar Bernhard Leander, född 22 februari 1895, Undersåkers församling. Emigrerar 12 mars 1911.
 4. Frans Oskar Waldemar, född 25 augusti 1896, Undersåkers församling. Död 25 maj 1917.
 5. Herman Valfrid, född 2 oktober 1898, Rödöns församling, Jämtland
 6. Bengt Gustaf Folke, född 13 mars 1901, Rödöns församling
 7. Ester Viktoria Linnea, född 31 mars 1903, Rödöns församling. Emigrerar 4 juli 1923.
 8. Jenny Hildegard, född 18 september 1907, Rödöns församling
 9. Bror Artur Holger, född 6 mars 1909, Rödöns församling
 10. Edit Elvira Astrea, född 17 september 1911, Rödöns församling. Emigrerar 12 december 1927.
 11. Maj Bibbi Margareta, född 3 juli 1915, Rödöns församling
 12. Sven Jonas, född 1 september 1919, Rödöns församling. Död 1 juli 1921.

Fem av syskonen Sjöberg emigrerade till USA. Ingen av syskonens förnamn börjar på "J" och vem av syskonen som fick med sig faderns snusdosa till USA är okänt. Kanske var det sonen Hjalmar Bernhard Leander Sjöberg? Men eftersom den fanns i Emmas ägo då hon dog i USA var det kanske hon som tog den med sig över Atlanten? 

Överst på sidan  

Svenska kyrkböckerna  

Utdrag från församlingsböckerna

Rödöns församlingsbok:
Emma Sjöberg
Ovan, utdrag från församlingsboken, Rödön AIIa:2 (1904-1933) Bild 550 / sid 45 (AID: v228706.b550.s45, NAD: SE/ÖLA/11090). Vänstra sidan.
Utdraget från Rödöns församlingsbok ovan visar familjen Sjöberg i Hägra, Hissmofors och täcker perioden 1904 - 1933.
Vi ser föräldrarna och barnen med födelseuppgifter. För Jöns ser vi att hans yrke först var arbetare men att det senare ändrats till montör.
Emma Sjöberg
Ovan, utdrag från församlingsboken Rödön AIIa:2 (1904-1933) Bild 550 / sid 45 (AID: v228706.b550.s45, NAD: SE/ÖLA/11090). Högra sidan.
På högra sidan ser vi datumen för respektive barns emigration till Amerika. Varje rad i församlingsboken är numrerad vilket gör det lätt att matcha uppgifterna på högra sidan med rätt person på vänstra sidan. I kolumnen Värnpliktsförhållanden ser sönernas militära inskrivningsnummer (värnpliktsnummer).
Undersåkers församling, födelseboken:
Emma Sjöberg
Ovan, utdrag från födelseboken, Undersåker C:6 (1888-1894) Bild 860 / sid 80 (AID: v115389.b860.s80, NAD: SE/ÖLA/11100), år 1892.
Emma Elisabet Sjöbergs födelsenotis i Undersåkers församlings födelsebok för december 1892.
Nummer 77 ovan är Emmas notis i födelseboken. 12 är hennes födelsedag, dvs 12 december 1892. 20 är hennes dopdag, dvs 20 december 1892. Hennes dopnamn är Emma Elisabet. Siffran "2" efter hennes namn anger att Emma är föräldrarnas andra barn. I kolumnen med föräldrarnas namn ser vi att hennes föräldrar är arbetaren Jöns Bengtsson Sjöberg och Lisa Brita Larsd__ (Larsdotter). Siffran "2" efter föräldrarnas namn anger att de varit gifta i två år. Kolumnen längst till höger anger orten där familjen bodde vid Emmas födsel, Hjerpen (Järpen), Undersåkers församling, Jämtland.
470 är en referens till sidan i husförhörslängden där vi kan hitta familjen. 

Ekshärad församling, födelseboken:
Jöns Sjöberg
Ovan, utdrag från födelseboken, Ekshärad C:6 (1847-1867) Bild 281 (AID: v6416.b281, NAD: SE/VA/13100), år 1867.
Jöns Bengtsson Sjöbergs födelsenotis i Ekshärads församlings födelsebok för augusti 1867.
Nummer 162 ovan är Jöns notis i födelseboken. 3 är hans födelsedag, 3 augusti 1867. 4 är hans dopdag, dvs 4 augusti. Siffran "1" i nästa kolumn anger att barnets är en pojke.
Hans dopnamn är Jöns.
Nästa kolumn visar föräldrarnas namn: torparen Bengt Jönsson och Anna Jönsdotter.
Kolumnen längst till höger anger orten där familjen bodde vid Jöns födsel. 460 är en referens till sidan i husförhörslängden där vi kan hitta familjen. 
Åre församling, födelseboken:
Lisa Brita
Ovan, utdrag från födelseboken, Åre (Z) C:5 (1861-1878) bild 370 / sid 33 (AID: v115465.b370.s33, NAD: SE/ÖLA/11104), år 1871.
Lisa Brita Lorentsdotters födelsenotis i Åre församlings födelsebok för juni 1871.
Nummer 19 ovan är hennes notis i födelseboken. Juni 9 är hennes födelsedag, dvs  9 juni 1871. 25 är hennes dopdag dvs, 25 juni 1871. Siffran "1" i nästa kolumn anger att barnet är en flicka.
Hennes dopnamn är Lisa Brita.
Nästa kolumn visar föräldrarnas namn: Lars Olovsson och Brita Fredriksdotter.
Kolumnen längst till höger anger orten där familjen bodde vid Lisa Britas födsel.
142 är en referens till sidan i husförhörslängden där vi kan hitta familjen.
Som vuxen anges Lisa Brita i husförhörslängderna omväxlande med namnen Lorentsdotter och Larsdotter.

Överst på sidan  

Emma Sjöberg i USA 

I USA gifte sig Emma Sjöberg med Victor C. Carlson år 1913, dvs samma år som hon anlände till USA. Victor är född den 12 februari 1888 i Gunnarsröd, Hede församling, Bohuslän och emigrerade till USA i september 1906. Victor Carl Carlssons föräldrar var Vilhelm Carlsson (född 1853) and Adelina Carlsdotter (född 1862).
Enligt amerikanska census för år 1930 var Emma och Victor då bönder i Minnesota. Deras son Willard, dvs Sonja Thomas far, var då 13 år gammal. Senare, fortfarande ung, flyttade Willard till Florida. Willard var Emmas och Victors enda barn.
Emma och Victor Carlson bor i St Luis County, i närheten av Duluth, Minnesota, enligt 1940-års amerikanska census.

Sonja Thomas släktskap med Emma Sjöberg respektive Sante Johnson

Sonja Thomas är således en del av släkten Sjöberg men också en del av släkten Johansson som Peter Johnson tillhör. Sonja är barnbarn till Peters farbror Sant Johnson.
Sante Johnson var med andra ord en bror till Peter Johnsons far Hilmer Johnson (1884-1968).

Sante Gottfrid (Johansson) Johnson är född den 31 maj 1893, in Ranarp, Fröslöv församlings i Skåne. Santes och Hilmers föräldrar var Johannes Nilsson och hans hustru Patronella Pehrsdotter.
Sante emigrerade till USA år 1908.
Santes hustru Elin Sofia Olsson är född den 18 oktober 1893 i Karlslund, Ölme församling, Värmland och emigrerade till USA i augusti 1911. Elins föräldrar var Jan Peter Olsson (född 1854) och hans hustru Anna Beata Göransdotter (född 1857).

Se släkttavlan nedan. 

Sonja Thomas 

Överst på sidan

En Sjöberg snusdosa finns även i Kanada

Historien ovan om den Sjöbergska snusdosan i USA har kunnat sluta här, men det gör den inte. Ett par veckor efter att jag publicerat historien om snusdosan på denna webbsida fick jag ett mail från en kvinna i Manitoba, Kanada, nämligen från Christine Seaberg (Sjöberg). Hon hade just läst ovanstående text om snusdosan.

Hon berättade i sitt mail att hennes farfar Emil Walfrid Sjoberg (Sjöberg) var en yngre bror till den ursprunglige ägaren till snusdosan ovan, dvs Jöns Bengtsson Sjöberg. Christine har i sin ägo sin farfars snusdosa som han tog med sig från Sverige när han emigrerade till Kanada 1913. Denna snusdosa har inskriptionen “EWS” (initialerna för Emil Walfrid Sjöberg).

Snusdosa EWS  Bilden till vänster visar Emil Walfrid Sjobergs (Sjöberg) snusdosa med inskriptionen "EWS".
Bilden visas med tillstånd av Christine Seaberg, Kanada.
Snusdosa, EWS Bilden till vänster är en delförstoring av ovanstående snusdosa och visar inskriptionen mer i detalj.
Bilden visas med tillstånd av Christine Seaberg, Kanada.
 

[Fadern Bengt Jönsson Sjöberg] [Sonen Emil Walfrid Sjöberg]

Jöns och Emil Walfrid Sjöbergs föräldrar

Som nämnts ovan var Jöns- och Emil Walfrid Sjöberg bröder. Föräldrarna till dem var Bengt Jönsson Sjöberg och hans hustru Anna Jönsdotter. 

Paret vigdes den 10 oktober 1865.

Barn:

 1. Karin, född 1865-11-07 i Ekshärad.
 2. Jöns, född 1867-08-03 i Öijenäs, Ekshärads församling, död 1949-07-01 i Rödöns församling, Jämtland.
 3. Johanna, född 1869-09-14 i Ekshärad.
 4. Ingeborg, född 1871-09-12 i Ekshärad, död 1931-01-12 i Stjärnefors, Värmland. Gift Båth.
 5. Maria, född 1873-09-15 i Ekshärad, död 1888-09-20 i Ekshärad.
 6. Kristina, född 1875-04-29 i Ekshärad.
 7. Karl Johan, född 1877-01-22 i Ekshärad, död 1950-07-11 i Nordanåker, Malung, Dalarna. Gift.
 8. Erik Gustaf, född 1879-01-20 i Ekshärad, död 1972-11-28 i Ånge församling, Medelpad. Gift.
 9. Per Olof, född 1882-04-18 i Ekshärad.
 10. August Wilhelm, född 1885-07-31 in Basterud, Ekshärad, död 1920-03-01 i Kanada.
 11. Emil Walfrid, född 1885-07-31 in Basterud, Ekshärad, död 1961-02-14 i Winnipeg, Kanada.

August Wilhelm och Emil Walfrid var tvillingar.

Följande barn emigrerade:

 1. Kristina, född 1875-04-29 i Ekshärad. Emigrerar 1903-06-12 från Rödöns församling, Jämtland. Yrke: sömmerska. Ogift. Destination: St John, MA, USA.
 2. Per Olof, född 1882-04-18 i Ekshärad. Emigrerar 1902-03-25 från Malungs församling, Dalarna. Ogift. Destination: Nordamerika.
 3. Agust Wilhelm, född 1885-07-31 i Ekshärad. Emigrerar 1910-04-10 från Malungs församling, Dalarna. Ogift. Destination: Nordamerika.
 4. Emil Walfrid, född 1885-07-31 i Ekshärad. Emigrerar 1913-06-06 från Ås församling, Jämtland. Yrke: filare. Gift, ett barn. Destination: Kanada.

Fotografi av Bengt Sjöberg och hans hustru Anna:

Bengt Sjöberg and his wife Anna  Bengt Jönsson Sjöberg och hans hustru Anna Jönsdotter. Fotot är taget runt sekelskiftet 1900.
Fotot visas med tillstånd av Christine Seaberg, Kanada.
 

Nedan visas två utdrag ur Ekshärads församlings husförhörslängder:

Bengt Jönsson, Ekshärad (S)
Ovan, utdrag från husförhörslängden Ekshärad (S) AI:38 (1886-1890) bild 75 / sid 65 (AID: v10795.b75.s65, NAD: SE/VA/13100).
Utdraget ovan visar Bengt Jönsson och hans familj åren 1886 - 1890. Bengt var då noterad som nybyggare (Nyb. = Nybyggare) i Acksjön, Basterud, Ekshärads församling. I övre vänstra hörnet har prästen gjort följande anteckning "öst på skogen" som beskrivning till var Bengts nybygge låg.
Bengts son Jöns är här antecknad som arbetaren (Arb.) Jöns Sjöberg. Detta är första gången som Jöns är noterad med efternamnet Sjöberg.
 
Bengt Jönsson, Ekshärad (S)
Ovan, utdrag från husförhörslängden Ekshärad (S) AI:39 (1891-1895) bild 44 / sid 16 (AID: v10796.b44.s16, NAD: SE/VA/13100).
I utdraget ovan är Bent för första gången noterad med efternamnet Sjöberg istället för sitt patronymikon Jönsson vilket innebär att han antog släktnamnet Sjöberg under perioden 1891-1895. 


Nedan visas ett utdrag ur Malungs församlings husförhörslängd 1886-1895:

Bengt Jönsson, Malung (W)
Ovan, utdrag från husförhörslängden Malung (W) AI:9f2 (1886-1895) bild 94 / sid 90 (AID: v130994.b94.s90, NAD: SE/ULA/11213).
Utdraget ovan visar Bengt Jönsson och hans familj 1895. Bengt yrke i Malung är flottningsförman.

Ekshärads församling, Värmland:

Bengt Jönsson var torpare och fram till 1868 hade familjen ett torp i Öijenäs, Ekshärads församling. År 1868 flyttade familjen till Bergsäng, Ekshärad och Bengts yrke är nu arbetare. År 1874 flyttar familjen till Basterud, Ekshärad. Bengt står nu som nybyggare i Sätterskogen i husförhörslängden (HFL). Bengt har antagligen röjt mark och börjat odla upp den. I husförhörslängden Ekshärad AI.38 (1886 - 1890) har prästen noterat platsen för nybygget som "Acksjön, öst på skogen".
Bent Jönssons son Jöns är i denna HFL upptagen som Jöns Bengtsson Sjöberg. Jöns flyttade till Jämtland i juli 1890 så antagligen tog han efternamnet Sjöberg strax innan han flyttade.
I nästa husförhörslängd, Ekshärad AI:39 (1891-1895), så ser vi att även Jöns far Bengt tagit efternamnet Sjöberg. Han står nu som Bengt Jönsson Sjöberg.

Malungs församling, Dalarna:

Bengt Jönsson Sjöberg flyttade med familjen från Ekshärads församling i Värmland till Bjuråker, Malungs församling i Dalarna den 4 augusti 1895. Bengt yrke är nu flottningsförman. familjen flyttade snart vidare till Nordanåker i Malungs församling.
År 1905 flyttar även Jöns Bengtsson Sjöbergs yngre bror Emil Walfrid till Rödöns församling i Jämtland där Jöns bott sedan 1890.

Faktiskt, 4 av Bengt Jönsson Sjöbergs barn flyttade till Rödön, Jämtland:

Månad och år i listan ovan anger när respektive syskon flyttade till Rödön.

Emil Walfrids tvillingbror August Wilhelm flyttade dock inte med till Rödön. I kolumnen värnpliktsförhållanden i församlingsboken finns Augusts värnpliktsnummer angiven, 407 59/1906, vilket innebär att han mönstrades för värnplikten år 1906. Eftersom han då bodde i Malung, Dalarna, är det troligt att han gjorde sin värnplikt vid Dalregementet.

 

Floaters, Klarälven River, Värmland Flottare på Klarälven, Värmland.

Flottning eller timmerflottning var förr ett vanligt sätt att transportera timmer i strömmande vattendrag från skogarna i inlandet till massafabriker och sågverk nedströms, som ofta låg vid kusten. Timret fick helt enkelt följa med det strömmande vattnet i älvar och åar till de ställen där de skulle användas.
Flottningen avslutades vid ett så kallat skilje där sorteringen skedde, det vill säga att timret sorterades efter ägare.
Vattendrag som användes till flottning benämndes flottningsleder.
De arbetare som jobbade med flottningen kallades "flottare", deras uppgift var att se till att timret kom fram och drev med strömmen.

Fri bild, Wikipedia.
Log drivers, Ljungan River, Medelpad Flottare på Ljungan i Kvissleby, Medelpad.
Kvissleby ligger i Njurunda församling, cirka 1 mil söder om Sundsvall där Ljungan mynnar ut i havet. Här låg 2 massafabriker, Essviks Sulfitfabrik (1900 - 1967) respektive Svartviks Sulfitfabrik (1906 - 1974).

Jöns Sjöberg var hela 18 äldre än sin bror Emil Walfrid. Så, Emil Walfrid och Jöns dotter Emma var mer jämnåriga än de båda bröderna. Jöns var född 1866 medan Emil föddes 1885 och Emma 1892.
Emil Walfrid Sjöberg, som blev Emil Walfrid Seaberg i Nordamerika, hade en tvillingbror August Wilhelm. Båda bröderna emigrerade till Kanada.

Jöns emigrerade aldrig till Nordamerika men 5 av hans barn gjorde det, varav Emma Sjöberg (Carlson) var en av dem. Emma emigrerade till USA i mars 1913. Hennes farbror Emil Walfrid emigrerade till Kanada i juni 1913.

Emils tvillingbror August Wilhelm emigrerade till Kanada redan i april 1910.

Emil Walfrid Sjöberg

I november 1905 flyttar Emil Walfrid från Malung till Hissmofors, Rödöns församling, Jämtland. Hans äldre bror Jöns Sjöberg hade flyttat hit redan år 1890. Kanske hade Jöns ordnat ett jobb åt sin bror på fabriken där han arbetade? Enligt Rödöns församlingsbok är Emils yrke nu filare. Se vidare nedan för en beskrivning av detta yrke. Vidare är nu även Emil noterad med efternamnet Sjöberg i församlingsboken.
Emil Walfrid Sjöberg  gifter sig med Sara Julia Kristina Holmberg den 6 juni 1910 och i december 1910 flyttar paret till Ösa, Ås församling, Jämtland.  

Värnplikten:Barrack square, Norrland Artillery Regiment, A4
Sverige införde Allmän Värnplikt 1901 och Emil mönstrade 1907 för värnpliktstjänstgöring. Hans värnpliktsnummer (inskrivningsnummer), som man kan hitta i kolumnen Värnpliktsförhållanden i församlingsboken, var 242 63/1907.
Sista delen efter snedstrecket, 1907, är det år då han skrevs in, dvs det år då han mönstrade. “63” är rullföringsområde vilket anger var han mönstrade . “242” är hans löpnummer i inskrivningsrullan. 
Rullföringsområde “63” var Östersunds västra rullföringsområde som år 1907 tillhörde Jämtlands inskrivningsområde.
Så, Emil Walfrid skrevs in som värnpliktig vid Östersunds västra rullföringsområde.
Bilden till höger visar kaserngården vid Norrlands Artilleriregemente på 1930-talet. Fri bild Wikipedia.

Varje värnpliktig erhöll en personlig inskrivningsbok. Den skulle den värnpliktige alltid ta med sig vid när han inställde sig för militär tjänstgöring. Emils inskrivningsbok har bevarats till våra dagar av familjen och ägs idag av hans barnbarn Christine Seaberg i Kanada. Enligt uppgifterna i inskrivningsboken fullgjorde Emil sin värnplikt vid Norrlands Artilleriregemente, A4, i Östersund. Emil gjorde värnplikten som hovslagare vid artilleriet. Emil skrevs in som värnpliktig (mönstrade) den 3 mars 1907.
För mer information om Emils värnplikt, se Emils inskrivningsbok.

 

Tillstånd att emigrera:

Eftersom Emil Walfrid var i värnpliktsålder krävdes tillstånd från Kungl. Maj:t för att få emigrera. Emils tillstånd är daterat 23 maj 1910.

Frejdbetyg:

Frejdbetyg, Emil Walfrid Sjöberg 
Ovanstående bild visar ett "Frejdbetyg" utfärdat av komminister N. Söderlind i Ås församling, Jämtland för filaren Emil Walfrid Sjöberg i Ösa den 18 maj 1913, dvs ett par veckor innan hann emigrerade.

Ett frejdbetyg angav en persons anseende, dvs ett omdöme eller vitsord. Frejdbetyg är således ett intyg angående en persons frejd (medborgerligt förtroende) utfärdat av vederbörande präst. Kyrkan hade som uppgift att registrera befolkningens frejd.

Ovanstående frejdbetyg anger att Emil Walfrid, född den 31 juli 1885, åtnjuter medborgerligt förtroende. Vidare finns information om att han har blivit inskriven i det militära med inskrivningsnummer 242 63/1907.
Bilden visas med tillstånd av Christine Seaberg, Kanada.

Emil Walfid Sjöberg gifte sig med Sara Julia Kristina Holmberg den 23 juni 1910 i Fors församling, Jämtland.

Innan Emil Walfrid och hans familj emigrerade till Kanada bor de i Ösa, Ås församling, Jämtland. Hans yrke var filare.

Filare:
Filare var ett yrke där personen arbetade i en verkstad inom den mekaniska industrin med att fila och putsa delar av järn eller stål. Förr kunde man inte gjuta delar med 100% precision. För att kunna montera ingående delar till färdiga produkter var filarna en nödvändig yrkeskår för att fila av och jämna till delarna till nödvändig precision så att de passade hop.
Filarna var oundgängliga i hela den mekaniska industrin och det tog lång tid att bli en skicklig filare.
Problemet med metoden var att varje enskilt föremål blev "unikt" - det gick t.ex. inte ha reservdelar på lager då varje del i en produkt hade sin unika passform. Senare började man, istället för passa ihop delarna till varandra i en produkt, anpassa varje del så att de stämde mot en enhetlig mall. På så sätt blev varje ingående del exakt lika varför man kunde lagerföra reservdelar. Filarna hade kvar sina jobb men arbetade på ett litet annorlunda sätt.
Så småningom fick man upp precisionen i gjutningen så att delarna passade ihop utan någon filning. Det möjliggjorde verklig massproduktion och gjorde filarna överflödiga.
Det har funnits olika typer av filare; en yrkesgren t.ex. sysslade med att fila sågblad till svansar och bogsågar.

Emil Walfrid Sjöbergs familj:

Emigrerar till Kanada:
Familjen Emil Walfrid Sjöberg emigrerar från Ås församling i Jämtland till Kanada den 1913-06-06.

I Kanada ändrar familjen efternamnet Sjöberg till Seaberg. Intressant är att Emil Walfrid ändrade sitt efternamn till Seaberg medan hand tvillingbror August Wilhelm, som också emigrerade till Kanada, inte gjorde detta. 

Barn:

Nedan visas två bilder från Ås församlingsbok 1895 - 1914: 

Emil Walfrid Sjöberg, Jämtland (Z)
Emil Walfrid Sjöberg, Jämtland (Z)
Ovan, utdrag från församlingsboken Ås (Z) AIIa:1 (1895-1914) bild 2630 / sid 249 (AID: v115483.b2630.s249, NAD: SE/ÖLA/11105) - vänstra sidan.
Utdraget ovan visar Emil Walfrid Sjöberg och hans familj i Ösa, Ås församling, 1910 - 1913 innan de emigrerar till Kanada. Emils yrke är filare.
 
Emil Walfrid Sjöberg, Jämtland (Z)
Emil Walfrid Sjöberg, Jämtland (Z) 
Ovan, utdrag från församlingsboken Ås (Z) AIIa:1 (1895-1914) bild 2630 / sid 249 (AID: v115483.b2630.s249, NAD: SE/ÖLA/11105) - högra sidan. 
I kolumn 15 "Värnpliktsförhållanden" ser vi Emil Walfrids militära inskrivningsnummer, 242 63/07. I kolumn 14, Anteckningar ser vi att Emil Walfrid erhöll tillstånd att emigrera "Kungl. Maj:ts tillstånd att emigrera"
I kolumn 16 och 17 finns noteringar om deras emigration. Familjen emigrerade till Kanada den 6 juni 1913.

Nedan visas ett utdrag från Ekshärads födelsebok avseende 1885:


Ovan, utdrag från födelsebok Ekshärad (S) C:9 (1868-1894) bild 283 / sid 627 (AID: v6419.b283.s627, NAD: SE/VA/13100).
Ovanstående bild visar tvillingbröderna Emil Walfrids och August Wilhelms födelsenoteringar. Tvillingarna föddes den 31 juli och döptes den 9 augusti 1885. Notera deras mor Annas ålder: 44 år (längst till höger).

Christine Seaberg

Walter Eric Seaberg Christine Seabergs far.
Christine bor i Ste Anne, Manitoba, ett litet samhälle strax öster om Winnipeg, Kanada.

Christine har berättat att hennes familj flyttade till Park Forest, Illinois, USA, i slutet av 1950-talet. De brukade då stanna till hos Emma Sjöberg (Carlson) in Duluth, Minnesota, USA, när de åkte till Winnipeg varje sommar.

Tavlan nedan visar släktskapet mellan Sojna Thomas och Christine Seaberg.

Sonja Thomas - Christine Seaberg (Sjöberg)


Överst på sidan

Rödöns församling och Hissmofors, Jämtland

Rödöns församling ligger i Krokoms kommun nordväst om Östersund. Hissmofors ligger vid Indalsälven, nära tätorten Krokom.

Rödön är en brukssamhälle med många industrier. I församlingen fanns/finns ett vattenkraftverk, sågverk, massafabrik, tobaksfabrik, tändsticksfabrik, mejeri för att nämna några.
Emma Sjöbergs yrke som arbeterska  överensstämmer därför med den typ av arbeten som fanns i församlingen. Men i ett brukssamhälle fanns inte så många yrken som en kvinna kunde ha för över hundra år sen men kvinnor bör ha arbetat i mejeriet, tändsticksfabriken och tobaksfabriken.

Järnvägen till Krokom stod klar 1882.

Industrier i Hissmofors och Krokom:

Hissmofors, Jämtland, 1929  Hissmoforsen, Krokom, Jämtland, 1929.
Fotot visar Hissmofors kraftstation i Indalsälven. Till vänster syns Hissmoforsfabriken, en massafabrik (sulfit).
Fri bild Wikipedia.
   

Karta, Jämtland

Jämtland Kartan till vänster visar centrala delarna av Jämtland. I mitten ser vi staden Östersund.
Nordväst om Östersund finns Krokom där familjen Sjöberg bodde. Längre västerut finns Järpen där Emma Sjöberg föddes samt skidorten Åre där Emmas mor Lisa Brita föddes.
Ås där familjen Emil Walfrid Sjöberg bodde innan emigrationen ligger mellan Östersund och Krokom.
Sjön i mitten av kartan är Storsjön.
   

Ekshärads församling, Värmland

Ekshärad ligger i norra Värmland i Hagfors kommun vid Klarälven. Socknen har odlingsbygd utmed älven och är i övrigt en kuperad sjörik skogsbygd dominerad av barrträd.

Ekshärad, Värmland  Vy över Ekshärad, Värmland.
Fri bild Wikipedia. 
Ekshärad church, Värmland  Ekshärads kyrka, Värmland. Vy från nordost.
Det har funnits en kyrka i Ekshärad sedan medeltiden. Nuvarande kyrka byggdes mellan 1686-1688.

Fri bild Wikipedia. 
 

Malung Församling, Dalarna

Malung ligger i västra delarna av Dalarna i Malung-Sälens kommun vid Västerdalälven och Öjesjön. Malung består av många små byar som tillsammans bildar Malung. I byn Myckelbyn i Malung ligger Malungs kyrka som är byggd i mitten av 1300-talet.
Församlingen utgörs av gammal kulturbygd i dalgången men är annars en bergig skogsbygd med mossar och kärr.
Det är inte långt mellan Ekshärad i Värmland och Malung i dalarna, cirka 80 km.

Malung church, Dalarna  Malungs kyrka, Dalarna.
Kyrkan är från 1300-talet.

Fri bild Wikipedia.  
Map of Ekshärad / Malung  Kartan till vänster visar både Ekshärad i Värmland och Malung i Dalarna.  
Ekshärad ligger i nedre delen av kartan intill den vita runda markeringen. Malung ligger i övre delen av kartan.
Som vi kan se på kartan ligger de två orterna inte så långt ifrån varandra, cirka 8 mil.

 

Karta, Sveriges landskap:

Swedish provinces  Karta över Sveriges landskap.


Källor:

Bokstäverna inom parantes efter respektive församlingsnamn är länsbokstäverna:
O = Göteborgs och Bohus län
S = Värmlands län
W = Dalarnas län
Z = Jämtlands län

xxxxxxxx Hist xxxxxxxxx

shopify visitor statistics

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 

 

Överst på sidan

 Hans Högman
Email

Copyright © Hans Högman, senast uppdaterad 2016-10-10